kLiK TaU!!!

Friday, October 1, 2010

Apa kaitan Saccharomyces cerevisiae dan pizza?


actually da lama I buat pizza ni..so saje nak post gambar...rasenye bulan ramadan yang lepas 2-3kali noon wat pizza...teringat satu malam tu nguli doh pizza sambil tgk cite emily kat tv 3...hehehe..besh cite tu...syok tgk sampai nguli dkt abis satu stori...dkt 2 jam laa...
ingat kalo uli or leave ape2 yang ade yis jgn lebey dr 2 jam cz nnt Saccharomyces cerevisiae yis yang digunakan ter`over' fermentation yang akan menyebabkan rasa masam pada doh yang di uli.nak dapat unik aroma seeloknya dalam 1jam setengah..aplikasi yang sama jugak dalam penghasilan pau or donut ke..ingat tu.


 proses asas hasilkan doh pizza atau roti:



Proses pertama: Melarutkan yis.

Proses kedua: Mengadun doh.

Proses ketiga: Menguli pertama kali.

Proses keempat: Mengembangkan doh.

Proses kelima: menguli semula dan membentuk.

Proses keenam: Mengembang kali kedua.

Proses ketujuh: Membakar

yis pon ade 2 jenis  yang biasa digunakan :
a) yis kering
b) yis basah
mana-mana boleh digunakan untuk wat roti...

fermentasi ni sebenarnya sgt berperanan dalam banyak penghasilan produk makanan cthnya

rhizopus oligosphorus : tempe
acetobacter aceti : cuka (asetik asid)
acetobacter aceti xylinum : nata de coco
lactobacillus sp: dalam yogurt



hehe jom makan...

No comments:

Post a Comment