kLiK TaU!!!

Monday, May 24, 2010

cakes and cupcakes..


sebenarnye aku pon pakai balun  wat kek n cupcakes tu...aku xtgk mne2 resipi pon..ikut dr pemerhatian mama wat kek dr ctu aku try n error..hehehhe...tambah ngn pengetahuan kelas bakeri mse aku amik dip food tech dlu...
aku gne adunan yang sama utk wat cupcakes n kek tu...hasilnye dapat sepuluh cupcakes n dapat kek saiz empat segi cam dalam gambar kat fb aku..

bahan2nye :
  • 4 biji telur
  • 2cawan tepung gandum (diayak)
  • 1sudu camca teh bikabonat
  • 1sudu camca teh tepung penaik
  • 1cawan butter or majerin or  minyak kelapa sawit
  • chocolate 1 bar(vochelle or ape2 brand)
  • 1/2 cawan susu pekat manis
  • 2 sudu besar air masak
  • emulco chocolate (sejenis esen n pewarna choc)
  • 1 cawan icing sugar (kisar gula sampai halus) 
* utk double boil
topping:
mix 1
  • dairy topping cream(leh cari kat kdai jual barangan bakeri)
mix 2
  • 1/2 cawan butter
  • 1/2 cawan majerin
  • 3/4 cawan icing sugar
  • pewarna
step:
  1. doubleboil choclate sampai cair...lepas cair tambah susu pekat manis n 2sudu air masak .
  2. mix butter + icing sugar.then baru tambah sebiji-sebijik telur..mix sampai kembang..pas kembang n naik masukan choc(step 1) yg telah sejuk kat suhu bilik..
  3. masukan semua bahan penaik(bikarbonat+tpg penaik)..+emulco gak
  4. then mix gne mixer sampai kembang...
  5. sediakan pan or any bekas and cupcakes mould then bakar..160-180 darjah Celcius selama 30-45 min.
  6. topping just mix dairy topping cream sampai fluffy or gebu
  7. untuk butter icing just tambah butter+majerin+icing sugar (mix 2) beat sampai gebu n kembang

 ni bahan2 nak wat kek n cupcakes
ni beat sampai gebu topping cream dairy

hasil hiasan cupcakes yang ringkas

ni kek yg telah dihias suke ati..hehehe




No comments:

Post a Comment