actually da lama I buat pizza ni..so saje nak post gambar...rasenye bulan ramadan yang lepas 2-3kali noon wat pizza...teringat satu malam tu nguli doh pizza sambil tgk cite emily kat tv 3...hehehe..besh cite tu...syok tgk sampai nguli dkt abis satu stori...dkt 2 jam laa...
ingat kalo uli or leave ape2 yang ade yis jgn lebey dr 2 jam cz nnt Saccharomyces cerevisiae yis yang digunakan ter`over' fermentation yang akan menyebabkan rasa masam pada doh yang di uli.nak dapat unik aroma seeloknya dalam 1jam setengah..aplikasi yang sama jugak dalam penghasilan pau or donut ke..ingat tu.
proses asas hasilkan doh pizza atau roti:
Proses pertama: Melarutkan yis.
Proses kedua: Mengadun doh.
Proses ketiga: Menguli pertama kali.
Proses keempat: Mengembangkan doh.
Proses kelima: menguli semula dan membentuk.
Proses keenam: Mengembang kali kedua.
Proses ketujuh: Membakar
yis pon ade 2 jenis yang biasa digunakan :
a) yis kering
b) yis basah
mana-mana boleh digunakan untuk wat roti...
fermentasi ni sebenarnya sgt berperanan dalam banyak penghasilan produk makanan cthnya
rhizopus oligosphorus : tempe
acetobacter aceti : cuka (asetik asid)
acetobacter aceti xylinum : nata de coco
lactobacillus sp: dalam yogurt
hehe jom makan...
No comments:
Post a Comment