kLiK TaU!!!

Thursday, August 12, 2010

tempe kacang kuda

hai sume..tentu kowang sume tau tempe tu ape kan???rupe n rase tempe yang unik menjadi kegemaran kebanyakan orang terutamenye orang jawa...hehehehe..I pon owg jawa gak tau..cz atuk I org jawa..kire da mix jawa+bugis+melayu+afghan....hehehe
2 hari seblm puasa yang lepas I wat my experiment change substrat tempe biase (guna soya) kepada kacang kuda..hasil nya berjye..hehehehe...

 so I post gambar ek..hehehe.. untuk pengetahuan kowang I gne ragi tempe or  rhizopus oligosporous  yang dapat memberikan bentuk kenyal tempe n miselium tempe yang cantik...tempe ni dihasilkan melaui fermentasi dimana mengambil masa 48jam untuk lengkap menjadi tempe.

 tempe kacang kuda




terdapat banyak khasiat tempe antaranya meningkatkan nilai pengambilan
gizi harian kita, seperti kadar vitamin B2, vitamin
B12, niasin,
dan asam pantorenat. Hasil daripada analisis,
gizi tempe menunjukkan kandungan niasin sebesar 1.13
mg/100 gram berat tempe yang dapat dimakan.Tempe juga dipercayai dapat mencegah anemia dan osteoporosis,
dua penyakit yang bayak dialami para wanita, kerana tubuh wanita yang mengalami
haid, hamil serta menyusukan bayi. Penyakit anemia ini dapat menyerang wanita
yang malas makan, kerana takut gemuk, sehingga menyebabkan penghasilan sel-sel
darah merah dalam tubuh menurun.
Di dalam tempe juga terdapat suatu zat antioksidan
dalam bentuk isofalvon. Seperti vitamin C, E dan karotenoid, isoflavon merupakan
antioksidan yang sangat diperlukan tubuh untuk menghentikan reaksi pembentukan
radikal bebas.
Penelitian yang dilakukan di Universitas North Carolina, Amerika Serikat, penemuan
bahwa genestein dan phytoestrogen yang terdapat pada tempe
ternyata dapat mencegah kanser prostat, payudara dan penuaan (aging).

No comments:

Post a Comment